2008. május 1., csütörtök

forráskód keresők párbaja

A forráskód keresők olyan szolgáltatások, amelyekkel más programozók kódjai közt kereshetünk a nekünk fontos szempontok szerint. Azért találták ki őket, hogy felgyorsítsák a szoftverfejlesztést. Ugyanis ha egy programozó könnyen megnézheti más kódját abban a témakörben, amiben dolgozik, abból ötleteket meríthet, kevesebbet kell agyalnia és gyorsabban halad. Open source kódokat akár teljes egészében át is vehet.
Manapság több ilyen szolgáltatást is találhatunk. Ebben a postban azt tekintem át, hogy melyik kereső támogatja leginkább a fejlesztés hatékonyabbá tételét. Ehhez az szükséges, hogy minél több nyelven, minél több kód között lehessen keresni, és a találatok a lehető legpontosabbak legyenek. A szolgáltatásokat ezek szerint hasonlítom össze.

google code searchGoogle Code: A google hozza a szokásos minőséget. Azt mondják, a megszokott felület vonzza az embereket - ha ez igaz, akkor mindenki ezt a keresőt használja. De nem csak emiatt. A keresőben szinte az összes fontosabb nyelvet kiválaszthatjuk. A kereshető kódsorok mennyisége sem elhanyagolható, valószínűleg több milliárd. Az egyszerű kereséseken kívül (amikben használhatunk reguláris kifejezéseket) bonyolultabbakat is írhatunk. Megmondhatjuk, milyen legyen a licensz (ez akkor fontos, ha a kódot fel akarjuk használni úgy, ahogy van), mi legyen a csomagnév stb. Ez a kereső ennyit tud, de ez tökéletesen elég is. Ha valaki ráadásul google rajongó is, akkor biztosan ezt választja.krugle public kódkereső
Krugle Public: A nevéből gondolom egyértelmű, hogy ez a kereső nem a teljes változat, csak az enterprise edition kicsit lebutított testvére. De hogy miben butították le, az már jó kérdés. 2,5 milliárd kódsor közt kereshetünk 50 programozási nyelven. Megadhatjuk, hogy a kód melyik részében (komment, definíció stb.) akarunk keresni, és azt is, hogy milyen projektben. Egyszóval ez a kereső mindent tud, amit kell. De itt még nincs vége: egyidejűleg kereshetünk kapcsolódó szakmai cikkek, és projektek között. Azaz többet kapunk, mint amit kértünk. A felület is tetszetős, egyszóval érdemes ezt használni. Ha nem vagy google rajongó, talán ezt fogod választani.
koders open source kódkeresőKoders: Egyik személyes kedvencem a blackducksoftware keresője. Amikor hibernate-l dolgoztam, és a hiányos dokumentáció miatt nem tudtam semmit, itt néztem meg a forráskódot. Ebben a keresőben is rengeteg nyelv között kereshetünk, a kódsorok száma majdnem 800 millió. A nyitóoldal szerint naponta 30000 programozó használja, valószínűleg nem véletlenül. Itt is megadhatjuk a licenszet, és kereshetünk a kód különböző pontjain. Viszont ehhez speciális formulákat kell használnunk. Például osztálydefinícióban kereséshez: cdef:Shape. A formulák viszont adják magukat, így egy perc alatt megtanulhatók. A kereső gyors (sebességben nem marad el a google-től), felülete egyszerű és szép.
A fentiek alapján a győztes a Krugle kereső, de mindenki döntse el magának, hogy neki melyik tetszik a legjobban. Az én személyes kedvencem a Koders (azaz nálam a google nem került a top 2-be).

Nincsenek megjegyzések: