2008. április 29., kedd

cyvis - szoftver komplexitás elemző

A cyvis egy Java alapú open source szoftver komplexitás elemző. A hivatalos oldalon ezt írják róla:
"CyVis collects data from java class or jar files. Once the raw data is collected, certain metrics like number of lines, statements, methods, classes and packages are obtained. Other metrics like cyclomatic complexity etc. are also be deducted."
Azaz: az alkalmazás különböző szoftver metrikákat számít ki, például: ciklomatikus komplexitás (ez aegyjából azt méri, hogy mennyire összetett a kód a vezérlési szerkezetek mélységének, egymásban ágyazásának stb. szempontjából). Ezekből aztán lehet következtetni a szoftver minőségére. A fontosabb metrikákat a kód alaptulajdonságaiból számítja ki (sorok száma, metódusok száma, metódushívások száma) a fontosabb metrikákat.

A cyvis.jar-t futtathatjuk önállóan, és kódból is. Ha önállóan futtatjuk, akkor létre kel hoznunk egy új projektet, majd ahhoz hozáadni jar, illetve class fájlokat. A cyvis ezután elvégzi az elemzért, amit grafikusan megjelenít. Az eredményben egyszerűen böngészhetünk, és a színkódok egyérteművé teszik, hol kell javítani a kódon. Pontosabban nem kell, de tanácsos, mivel a rossz metrika értékek valamilyen hibát jeleznek.
Összességében a programot megéri használni, mivel egyszerű, és érdekes tancsokat ad. Én többször is felhasználtam, és sokkal egyszerűbb. átláthatóbb és könnyebben változtatható kódot kaptam - viszonylag nagy projektben. Csak ajánlani tudom. Nálam ötös.

Nincsenek megjegyzések: