2008. május 6., kedd

mi a baj a open source-szal?

Az open source szoftver alapvetően egy kedves ötlet, és lehet jól csinálni. Magam is nagyon szeretem az ingyenes, forrásböngészhető dolgokat - főleg az ingyenesség miatt (de ha éppen nincs kedvem a forrást bogarászni, akkor már sokszor bajban vagyok - és ennek később még fontos szerepe lesz). Szép dolog az, hogy valakik akár lelkesedésből összeraknak egy alkalmazást és minden juttatás nélkül átadják azt másoknak, és még azt is megengedik (amit sok programozó nehezen visel), hogy idegenek piszkáljanak a kódjukba - de sajnos néha a lelkesedés is elfogy. Ebben a postban azt nézem meg, mitől rossz egy open source komponens.

  1. Elhaló projektek. Sok open source projekt az idő előrehaladtával egyszerűen elhal. Nem mondom, hogy ez pénzes szoftverekkel nem esik meg, de ott más a helyzet. Ha egy fizetős dolgot kezdek használni, előtte jól megnézem: vannak-e bugok; várható-e, hogy kijavítják őket; lesz-e a problémáimmal kihez fordulnom. Megnézem, mire költöm a pénzt. Az ingyenes dolgokkal más a helyzet. Azokra könnyebb ráállni. Persze felteszem ilyenkor is a fenti kérdéseket, de a válaszoknál megengedőbb vagyok. Ráadásul az open source projektek ezekre a dolgokra akkora hangsúlyt nem is fektetnek. Gyakran csak az oldalfrissítésük idejéből derül ki, hogy a projekt már meghalt.
  2. Hiányos dokumentáció. Ez a legkényesebb kérdés. Nagyon sok open projektből egyszerűen kifelejtik még a kommenteket is, talán szándékosan, és semmilyen más dokumentációt nem készítenek. Egyszer találkoztam a JasperReposts-szal. Semmiféle leírást nem sikerült találnom - csak pénzért. És ez a legmocskosabb az egészben. Mintha azt mondanák: "Ingyen megkapod, de használni úgysem tudod." Sajnos rengeteg projekttel van ez így (lásd még axis2 doksi stb.). "A simple truth is that writing documentation does not make endorphins flow."
  3. Vállalati rettegés. Sok vállalat egyszerűen fél az open source komponensek bevetésétől. Részben ezért is a komponens fejlesztői a felelősek: a hiányos dokumentációk csak erősítik ezt a félelmet. A másik ok a tapasztalatok hiánya. Sokszor azok a fejlesztők sem írják le a tapasztalataikat, akiknek sikerült valamit kihozniu egy adott eszközből. Próbálj csak a hibernate és az axis2 kapcsolatáról megtudni valamit! mindenhol ugyanazok a kérdések fogadnak - válaszok nélkül. A válaszok tudói egyszerűen elbújnak a vilá elől.
Az open source legnagyobb problémáit a fentiekben látom.
A kedvenc open source postom: i hate open source, a sort of.

Nincsenek megjegyzések: